Bestanden

 • Verschil tussen types
 • Hoe
  • Maak een map
  • Bestanden uploaden
  • Afbeelding bijsnijden/draaien
  • Metagegevens toevoegen aan bestanden (titel, beschrijving)

Verschil tussen de types

In de rubriek "Bestanden" is het mogelijk de verschillende bestanden (foto's en/of documenten) die op de site worden gebruikt, te beheren.

Er zijn twee verschillende containers onder "Bestanden".

 • Algemeen: dit zijn de foto's, afbeeldingen en bestanden die kunnen worden beheerd door de gebruikers van het CMS zelf
 • Statisch: dit bestaat nog om historische redenen (vandaar de toevoeging 'Deprecated'). Deze functionaliteit is echter overgenomen door de container 'Shared'
 • Shared: Dit vervangt de vroegere 'Statisch' container en zijn de foto's, afbeeldingen en bestanden die wij beheren en op gemeenschappelijk basis ter beschikking stellen. U kunt deze bronnen overal op de website gebruiken, maar ze zijn niet verwijderbaar of aanpasbaar. Deze container is opgedeeld in 2 subfolders met daaronder nog eens subfolders volgens onderwerp
  • bene.be: dit zijn documenten, foto's, header visuals, iconen, logo's ed die door ons werden voorzien
  • kbc: dit zijn foto's, documenten, video's ed die wij van KBC hebben ontvangen en vrij mogen worden gebruikt als marketingmateriaal op de website

Een map aanmaken

Wanneer u een eigen map wilt toevoegen, doet u dat door in Bestanden te klikken op de categorie Algemeen. Klik dan met de rechtermuisknop en kies "Nieuwe submap" uit het contextmenu. Geef deze map een betekenisvolle naam. Bijvoorbeeld, plaatsen. U kunt dan bestanden uploaden naar deze map.

Bestanden uploaden

Je kan in een nieuwe folder of een bestaande folder documenten en afbeeldingen uploaden. Ga hiervoor eerst in de juiste map staan en klik vervolgens op de knop rechtsboven “bestanden uploaden”. Sleep je bestanden naar dit venster of kies ze uit je bestandenlijst. Vervolgens verschijnen ze in lijstweergave.

Opgelet: enkel in de map Algemeen kan je documenten/afbeeldingen en submappen aanmaken. De map Statisch is bedoeld om blijvende inhoud te bewaren (door Bene.be beheerd)

Foto bijsnijden/draaien

Dubbelklik op een foto in de lijstweergaven en beweeg je muis over het beeld. Er verschijnt rechtsboven een knop “Bewerken”.

De foto wordt nu geopend in bewerkingsmodus.

In deze modus kan je de foto draaien (linksom, rechtsom of een bepaalde hoek). Je kan de foto ook verticaal of horizontaal spiegelen. Je kan de foto bijsnijden en een focuspunt toevoegen. Sla de bewerkte foto op of maak er een nieuwe afbeelding van.

Metadata aan bestanden toevoegen

Dubbelklik op een foto in lijstweergave. De foto verschijnt in een venster waar je een preview kan zien en ook de bestandsnaam, de titel en de omschrijving van de foto.

Bestandsnaam en Titel zijn verplichte velden (rode ster). Titel en omschijving zijn aanpasbaar in meerdere talen (icoon tekstballon). Wijzig de titel en de omschrijving zodat dit bestand/afbeelding een betekenisvolle titel en omschrijving krijgt. Deze metadata zijn belangrijk voor SEO.

Laatst geupdate op 22 aug. 2022